Boogschieten

Algemene informatie over boogschieten

Boogschieten is een sport waarbij pijlen worden weggeschoten naar een doel met behulp van een boog. Vroeger was de boog een jacht- en oorlogswapen, maar tegenwoordig is boogschieten een concentratiesport. Het boogschieten bestaan uit meerdere soorten bogen en ook disciplines, deze staan hieronder kort weergegeven.

Boogschieten is een rustige maar toch actieve sport waarbij het voornamelijk gaat om motivatie, concentratie en spierkracht. Het concentratievermogen hierbij is het meest belangrijk.

Ook zal er ook een korte weergave gegeven worden over overige accessoires en over hoe je moet schieten en welke houding hierbij moet worden aangenomen. Daarnaast is er nog algemene informatie over tuning en onderhoud.

Soorten bogen

Traditioneel – De long- en flatbow, de jachtboog en aziatische bogen. Meestal een vrij lange, grote boog zonder vizier en andere extra’s, voornamelijk uit hout. Pijlen ook uit hout of bamboe.
Barebow – De “gewone” boog zoals de moderne recurve bogen maar dan zonder extra’s als vizier en stabilisatoren. Soms worden de aziatische bogen of jachtbogen ook tot deze categorie gerekend.
Recurveboog – De “gewone” boog met extra’s waarbij de latten van de boog in ongespannen toestand naar voren zijn gekruld, daarnaast kan een recurveboog een vizier en stabilisatoren en andere extra’s bevatten.
Compoundboog – De “hightech” boog met katrollen zodat de pees bij geringere krachtsinspanning toch met veel kracht de pijl kan wegschieten. Meestal bevat de boog vele extra’s, zoals ook bij de recurve-bogen.

Verscheidene disciplines

Er zijn vele soorten bogen en disciplines, hieronder staan verschillende soorten wedstrijden waarbij meestal op een blazoen geschoten wordt. Meestal wordt er onderscheid tussen de soorten boog, uitrusting en de jeugd, dames en mannen.

Indoor schieten op korte en lange afstanden; van 18, 25, 30 en 50 meter. Hierbij variaties op hoeveel pijlen je mag schieten en ook variaties op de telling en blazoen-typen. Outdoor schieten, veelal hetzelfde als indoor, alleen voornamelijk op langere afstanden, meestal van 30 tot en met 90 meter. Per afstand worden er 36 pijlen geschoten. En ook hier zijn weer vele variaties in.

Bij het veldschieten is er een parkoers van 24 doelen met verschillende afstanden waarbij de afstanden soms geheel bekend of onbekend is, of de helft hiervan. De animalronde heeft doelen doe zijn gemaakt in de vorm van een afbeelding van een dier op een blazoen. De doelen staan verspreid in bijvoorbeeld een bos of veld over een af te lopen route. Een 3D ronde waarbij op 3-dimensionale dieren van kunststof buiten wordt geschoten, stationaire maar ook bewegende doelen. Meestal bevat een 3D ronde ongeveer 32 doelen. Een 3D kan gehouden worden in een bos, veld of zelfs een bebouwd- of industriaal gebied.

Cloutschieten is het schieten op een een cirkel op de grond met een markering in het midden, waarbij erg lange afstanden worden geschoten. Meestal van 73 tot 165 meter, aangegeven in yards. Hierbij is het zo dicht bij de markering komen van belang. Men schiet hier op een bepaalde hoek de lucht in. Hierbij zijn alleen de traditionele bogen toegestaan. Bij wipschieten wordt er verticaal geschoten. Het doel is om een metalen schijf op een mast te raken. Het Kleiduiven schieten, waarbij de een schotel van kunststof zal worden afgeschoten onder allerlei onvoorspelbare hoeken.

Pijlen en overige accessoires

Pijlen komen in vele verschillende soorten en maten, in het kort bestaat een pijl uit een punt, de schacht, de veren en het nokpunt. Een pijl moet worden afgestemd op een schutters treklengte, hoever de boog wordt uitgetrokken door de schutter, en de kracht van de boog in combinatie met de treklengte. Voor de verschillende disciplines bestaan er ook andere soorten pijlen, zo heb je aparte pijlen voor verre afstanden zoals clout, kleiduifschieten en voor de targets. De pijlen kunnen uit verschillende materialen bestaan, de moderne schutters zoals recurve en compound gebruiken meestal de moderne materialen. De schacht bestaat dan uit aluminium, carbon of een andere composiet, met kunstoffen veren en nokpunten. De meer traditionele schutters gebruiken de natuurlijke materialen zoals hout en bamboe, en ook echte veren, al dan niet geverfd en in een bepaalde vorm gesneden.

Welke pijl soort goed bij je past zal je zelf door het uitproberen moeten achterhalen, wel is de stijfheid van belang. Deze wordt bepaald door de kracht die op de pijl komt te staan, hiervoor zijn verschillende rekenmodeel beschikbaar op het internet en door de merken die pijlen maken. Zie hiervoor ook de links-sectie om te zien welke spine (stijfheid) je pijl zou moeten hebben als indicatie en ook hoe bijvoorbeeld de boog ingesteld moet worden.

Ook heb je ook bij de boog nog overige materialen, hieronder kort weergegeven (alle soorten bogen):

 • Arm beschermer (en de eventuele borstbeschermer), om jezelf tegen de pees te beschermen bij het lossen. Je kan namelijk een pijnlijke klap krijgen bij het verkeerd lossen van de pees.
 • Tab of schiethandschoen, om de pees mee uit te trekken en te lossen, zodat je geen last van je vingers krijgt.
 • Koffer voor de boog en een stander voor de boog om in te staan.
 • Stringer en wax voor de pees, voor het opspannen van de boog en het onderhoud van de pees.

Voor de extra’s op een moderne boog (barebow, recurve en compound):

 • Vizier, voor het richten op het doel. Niet voor gebruik bij de barebow.
 • Arrowrest, hierop rust de pijl op de boog
 • Stabilisatoren, om de boog stabiel te maken in zwaartepunt en trillingen ook om de klap van het lossen op te vangen. Dit zijn de grote staven die uitsteken van een boog. Niet voor gebruik bij de barebow.
 • Dempers, deze worden aan de latten en aan de stabilisatoren gezet om een betere demping tussen de verscheidene onderdelen te krijgen. Niet voor gebruik bij de barebow.
 • Button, deze drukt als het ware de pijl naar het midden van de boog, deze werkt als een vering bij het lossen van de pijl, zodat deze goed op zijn plaats blijft.
 • Clicker, deze geeft aan wanneer je de treklengte hebt behaald. De clicker klikt wanneer je de boog genoeg hebt uitgetrokken en moet schieten. Niet voor gebruik bij de barebow.
 • Gewichten, voor het verzwaren van de boog, om een betere verdeling van het gewicht te krijgen.

Houding en schiettechniek

Hieronder staat een beknopte weergave voor het beginnen met schieten, voor een completere weergave zie de links-pagina voor informatie over houding en schieten.

Meestal wordt de boog vastgehouden met de hand tegenovergesteld aan het dominante oog. Dat betekent dus in de meeste gevallen dat mensen de boog in hun linkerhand houden. Met de rechterhand trekken zij de pees naar zich toe, en plaatsen de vingers op het gezicht (het ankeren). Er wordt er een vingertab of handschoen gedragen met de vingers van de rechterhand. Dit is nodig voor bescherming, maar ook zodat je de bovenkant makkelijk tegen je gezicht aan kan zetten.

Het is belangrijk goed te staan voor het schieten. Je moet zorgen dat je stevig staat, en dwars op de schietrichting. Houd de boog parallel met de grond en plaats de pijl met de nok op de pees. De afwijkende kleur van de veren/fluiten moet naar buiten staan. Trek de pijl naar achteren met 3 vingers. Trek dan de boog omhoog en richt op het doel. Je hand moet tegen je gezicht zitten. De arm waarin je de boog vasthoudt moet recht zijn. Je linkerhand zou in een stand van 45 graden moeten zitten zodat de pees na het loslaten de arm niet raakt. Als je het midden van het doel door je vizier of over je pijlpunt ziet, laat je de pees los.