3D spelregels (aanvullingen)

Om het verhaal compleet te maken hierbij nog wat aanvullingen. Een aantal zaken hebben geen betrekking op onze 3D ronde maar is misschien wel aardig om te weten;

 • – Nog niet zolang geleden is er een wijziging geweest met betrekking tot het indelen van longbows. Voorheen werd alles in één groep ingedeeld wat geen recurve boog was. Dat betekende dat je met je houten boog in dezelfde categorie schoot als iemand met een moderne flatbow met oplegger. Met een flatbow boog is het mogelijk veel nauwkeuriger te schieten als met een houten boog en voor de hout liefhebbers is het dan wel een uitdaging om in dezelfde categorie te schieten. Deze nieuwe categorie, de historische boog. is in het leven geroepen voor houten bogen waarbij geen oplegger gebruikt mag worden en waarbij alleen houten pijlen gebruikt mogen worden. Veren moeten eveneens van natuurlijk materiaal zijn en mogen niet van plastic zijn. Er mogen nog wel plastic nokjes gebruikt worden en dat is eigenlijk wel weer vreemd.
 • Het kan gebeuren dat er voor de wedstrijd een materiaal controle plaats vindt, dit gebeurt eigenlijk alleen maar bij (inter-) nationale kampioenschappen. Boog en pijlen worden dan gecontroleerd en er wordt gekeken of je juist ingeschreven staat. Bewust of onbewust maken deelnemers fouten bij het inschrijven en ook kunnen fouten gemaakt worden door de organisatie.
  Controleer bij het aanmelden je scorebriefje en laat gegevens corrigeren als deze niet juist zijn. Bij twijfel even vragen, bijvoorbeeld in welke categorie je thuis hoort. Bij historische bogen wordt er op gelet dat er geen markeringen zijn aangebracht waarmee afstanden ingeschat kunnen worden. Pijlen moeten genummerd zijn en voorzien van je naam.
 • Een durfdoel is een doel dat je niet verplicht hoeft te schieten. Het kan bestaan uit een metalen plaat waar je doorheen moet schieten. Vaak levert dit veel punten op maar veel vaker kost het je pijl. Het is verleidelijk om die 40 punten te pakken en het is dus niet onverstandig om oude, afgeschreven, pijlen mee te nemen zodat je die kunt gebruiken. Nadeel is dat deze oude pijlen meestal net iets anders schieten dan de pijlen waarmee je de wedstrijd schiet. Naast een durfdoel staat altijd een “normaal” doel met gewone punten telling. Een durfdoel missen of raken maakt vaak het verschil in een wedstrijd (80 punten). Maar zoals bij elke wedstrijd moet je ook een beetje geluk hebben.
 • Dan hebben we ook nog de zogenaamde loterijdoelen. Aan het begin van de wedstrijd krijgt iedere deelnemer een gesloten enveloppe met de opdracht deze pas open te maken bij doel weet ik veel. Aangekomen bij dat doel staan er dan twee beestjes en je denkt laat ik het kleinste beestje maar nemen die zal wel het meeste punten opleveren. Fout gedacht, want het briefje in de enveloppe bepaalt welk beestje je had moeten schieten. Fout gegokt en de kill geschoten? Dan krijg je 20 strafpunten (verschil in de wedstrijd 40 punten). Dit soort doelen hoort niet in een wedstrijd maar hoort thuis op de kermis. Nog een leuk voorbeeld;
 • Het zogenaamde “verneukeratief doel”. Er staat een Dodo in het bos met een briefje erbij. Dat briefje kun je niet lezen want dat is net te ver weg (25-30 meter). Op het briefje staat dat je nooit een Dodo had kunnen schieten omdat die uitgestorven zijn, je krijgt hiervoor 20 strafpunten! (verschil van 40 punten als je een kill geschoten zou hebben). Let op, want soms staan er ook zombies of dino’s of draken in het veld, en wat moet je dan. In ieder geval wordt je wel “gewaarschuwd” met de aankondiging dat het een verrassings doel betreft. Als je nu denkt dat ik daar gefrustreerd over ben dan heb je gelijk, ik ben namelijk overal ingetrapt, maar ik moet zeggen dat er over schrijven helpt bij de verwerking er van.
 • Vensterdoel. Dat is eigenlijk heel normaal in een bos, het betekent dat je om het doel te raken tussen bomen en takken door moet schieten. En dat kan lastig zijn, als je denkt dat je die boom niet moet raken dan raak je hem juist. Niet aan die boom denken en altijd alleen focussen op het dier. Het komt voor dat schutters drie maal dezelfde fout maken en drie maal dezelfde boom of tak raken Dan behoor je tot een speciale categorie, de takkenschutters. Ik ken op dit moment slechts drie mensen die tot dit speciale elite korps toe gelaten zijn, waarbij ondergetekende. Mijn excuus? Een gebroken boog waarvan ik het niet door had.
 • Handige hulpmiddelen die je moet hebben zijn een stevig mes en een hark. Beide attributen zijn zeer handig om pijlen opnieuw te kunnen gebruiken. Schiet je in een boom dan is een goed mes onontbeerlijk om de pijl heel te houden. Het in een boom schieten is overigens een goede test om te zien om je punten wel goed bevestigd zijn op je pijlen. Meestal is dat in het begin van je schutters carrière niet het geval. Een hark is heel handig om pijlen op te sporen die je in de losse (bos) grond hebt geschoten. Omdat een hark wat lastig in je broekzak past kun je ook volstaan met het handvat van een verfroller o.i.d.
 • Een 3D ronde is meestal verdeeld in twee of drie lussen. De verschillende lussen hebben dan een andere kleur zodat je weet welk pad je moet volgen. Deze lussen zijn bedoeld om je steeds naar het beginpunt en de catering te brengen. De bedoeling is wel dat je gebruik maakt van de catering en dat je een pauze neemt. Wel wat lastig als je één doel voor de catering begint, ik zou zeggen, doorlopen in dat geval. Het is niet toegestaan om elkaar in te halen. Wordt dat dan niet gedaan? Tuurlijk wel, maar het risico is dat er daardoor wachtrijen ontstaan omdat er teveel groepen bij één doel staan. De meest serieuze schutters nemen heel veel tijd om hun pijltje te richten en ook dat veroorzaakt opstoppingen. Wachten is frustrerend en het haalt je compleet uit de flow (als je daar in zat tenminste). Je doet er niets aan, blijf rustig en maak je vooral niet kwaad want dat beïnvloed je prestaties. Geërgerde schutters presenteren het minst en schelden is alleen goed om in een negatieve spiraal te komen.
 • Je hebt je ronde gelopen, briefjes keurig ingevuld en laten ondertekenen en je hebt een heerlijke dag gehad. De briefjes worden ingeleverd bij de organisatie. Je hoeft alleen nog onder het genot van een drankje even de prijsuitreiking af te wachten. Dream on! Als je net met je drankje gaat zitten dan vertrekt er net een groep die nog een hele lus moet lopen. En je weet dat die lus gewoon nog twee uur duurt! Als dan alle briefjes ingeleverd zijn dan kan het nog makkelijk nog twee uur duren voordat de resultaten bekend zijn. Het is dan geen moeilijke keuze om te vertrekken zodra je de wedstrijd hebt gelopen, vooral als je ook nog twee uur in de auto moet zitten. Voor de organisatie is dit natuurlijk niet leuk, tenslotte hebben ze er erg veel tijd in gestopt en het is niet leuk als de helft van de deelnemers vertrokken is voor de prijsuitreiking begint, maar begrijpen doe ik het wel.
 • De prijsuitreiking is een verhaal apart. Om te beginnen zijn er bij (grote) wedstrijden heeeeeel veel prijzen. In de categorieën mannetje, vrouwtje, jeugdlid, senior, veteraan, compound 1 t/m 3, recurve 1 t/m 3, barebow 1 t/m 3, bowhunter 1 t/m 3, bowhunter recurve 1 t/m 3, longbow, historische boog. Een prijsuitereiking kan dan ook laaaaaaaang duren! In de regel worden prijzen niet opgestuurd en als je er niet bent dan krijg je ook geen prijs. Meestal zijn er wel aardige clubgenoten die wel zijn gebleven en jouw prijs in ontvangst nemen. Wees daar dankbaar voor!

Nou, dit was het weer voor even.